Bingo regler

De flesta har ett hum om hur bingo fungerar och reglerna är mycket enkla. Det har egentligen ingen betydelse om du väljer att spela i en bingohall, på Bingolotto eller på bingo online, eftersom reglerna är desamma. Om det finns variationer i reglerna står dessa oftast tydligt i broschyrer eller noteringar på sajten. Här nedan följer en introduktion till bingo regler, så att du ska kunna börja spela direkt.

Introduktion till bingo regler

Bingo är ett turspel som spelas med ett visst antal numrerade bollar, olika många för diverse varianter av spelet. Varje spelare har en eller flera brickor med nummer på och när numren ropas ut av spelledaren gäller det för spelarna att markera numren på sina brickor. I en bingohall görs detta manuellt och på nätet kan du ofta välja om du vill göra det själv eller om du vill att det ska gå automatiskt.
När du börjar spela bingo måste du först köpa en eller flera bingobrickor. Om du spelar på nätet väljer du först vilken sajt du vill spela på och går till sajtens banksida. Om du inte redan har ett konto behöver du öppna ett konto och annars sätter du in pengar direkt på kontot. Välj sedan vilket bingorum du vill spela i och köp en eller flera brickor till detta spel. Ibland kan du hitta paketpris om du köper flera brickor på samma gång. Det finns bingorum som erbjuder brickor helt gratis och annars kan du betala allt från någon krona till flera hundra kronor. Oftast är vinsterna i relation till priset på brickorna, det vill säga att om brickorna är billiga är också vinsterna små, men om brickorna är dyrare har du också chansen till större vinster. Titta på din budget innan du bestämmer dig för hur mycket du vill betala för en bricka. Fundera också över om du föredrar att spela många gånger och satsa lite varje gång eller spela få gånger med höga insatser. Inför varje spelomgång måste du nämligen köpa en ny bricka.
Bingobrickorna ser lite olika ut beroende på vilken sorts bingo du spelar. Den vanligaste sorten är 75-bollars bingo, det vill säga med numren 1-75. I så fall har brickan 5 x 5 rutor och överst på brickan står bokstäverna b, i, n, g och o. Detta gör att det är enklare att hitta numren, eftersom nummer 1-15 finns under B, 16-30 under I, 31-45 under N, 46-60 under G och 61-75 under O.

Så här vinner du i bingo

För att vinna i bingo måste du fylla i nummer på ett specifikt sätt. Vanligtvis handlar det om att du ska få en rad vågrätt, en rad lodrätt, en rad på diagonalen eller en full bricka. Det finns dock vissa bingovarianter som kräver att du får ett speciellt mönster, såsom ett hjärta eller liknande. För att se vad som gäller kan du kolla reglerna för just det spelet som du spelar. Om du spelar på nätet behöver du dessutom aldrig vara orolig för att missa en vinst, eftersom allt sker automatiskt och du kommer att få din vinst även om du inte ens lagt märke till att du vunnit. Storleken på vinsten beror på många saker. Ibland består vinsten av en fast summa pengar, som bestämts innan. I andra fall är vinsten summan av de insamlade kostnaderna för alla deltagande brickor minus en kostnad som går till spelarrangörerna. Om det handlar om en bingohall eller Bingolotto går också en del av intäkterna till föreningslivet. På en sajt är denna kostnad betydligt mindre, eftersom de har mindre omkostnader för personal, lokaler och så vidare. På internet finns det ibland också möjlighet att vinna en progressiv jackpott när du spelar bingo och i så fall handlar det om en riktigt stor vinst. En progressiv jackpott är en prispott som består av en liten del av alla insatser i spelet. Denna jackpott delas inte ut vid varje spelomgång, utan kan ibland fortsätta växa i flera månader innan någon har turen att vinna den. Tack vare detta kan den bli riktigt stor.

Olika varianter av bingo – nästan samma regler

Det vi beskrivit ovan är de grundläggande bingo reglerna. Det finns som sagt flera olika varianter av bingo, men de flesta använder liknande regler. Det som skiljer spelen åt är framförallt antalet bollar, det vill säga antalet nummer, utseendet på brickorna och vad som krävs för att vinna. Det finns spel med 30, 75, 80 och 90 bollar och i dessa olika spel innehåller också brickorna olika många nummer. En del spel kräver att du fyller hela brickan för att vinna, medan det i andra räcker med en rad eller två. För att veta de specifika reglerna i det bingospel du väljer att spela rekommenderar vi att du läser på om spelet först. På de flesta sajter syns denna information tydligt och annars kan du kontakta kundtjänsten som mer än gärna hjälper till.

Så här vet du att bingo reglerna följs

Bingo är ett spel som bygger på tur och du har ingen möjlighet att kontrollera att numren verkligen dras slumpmässigt. För att du ändå ska kunna veta att allt går rätt till finns det myndigheter som kontrollerar detta för dig. I offentliga bingohallar handlar det om Lotteriinspektionen, som kommer och granskar både utrustning och personal. Om du spelar bingo på nätet är det istället andra myndigheter som kontrollerar spelsajterna. Det vanligaste är att dessa sajter får sin spellicens från länder som Malta, Gibraltar och Curacao. Alla dessa myndigheter ställer höga krav vad gäller bland annat slumpgeneratorer i spelen. De kollar också så att betalningarna på sajten går rätt till, bland annat genom att pengarna på spelarnas konton måste hållas separata från sajtens medel. Du kan också själv dra ditt strå till stacken för att se till att du spelar på ett säkert sätt. Alla spelsajter accepterar flera olika betalningsmedel, så att du kan välja det sätt som passar dig bäst. Det kanske verkar enklare att sätta in pengar med ditt kontokort, men faktum är att det är betydligt säkrare att använda sig av en e-plånbok eller andra lösningar.
Lycka till med ditt bingospelande!